Nieuws

 


Dagboek bezoek Zweden

Dagboek bezoek Zweden
01 Jun 2015

Erasmus +              Ontmoeting in Zweden           16 tot 23 mei

 

Zaterdag 16 mei

Met acht leerlingen en drie docenten begon de reis al lekker vroeg. Om 9 uur vertrokken we vanaf het nieuwe station in Delft naar Schiphol. Iedereen had er veel zin in en er werd lekker gekletst.

Op vliegveld Göteborg werden we warm welkom geheten door de leerlingen, de gastouders en de docenten. Met wapperende Zweedse vlaggetjes gingen de leerlingen naar hun logeeradres voor de komende week.

 

 

 

Zondag 17 mei

De leerlingen en de docenten hadden een vrije dag waarin er vooral veel kennisgemaakt werd met elkaar. De docenten werden verrast met een bezoek aan Noorwegen. Daar werd de nationale feestdag gevierd.

 

 

 

Maandag 18 mei

De school in Zweden begint een half uur eerder dan wij gewend zijn. Veel leerlingen moesten met de bus of lopend. Dat was dus vroeg opstaan!

De eerste gezamenlijke activiteit was de presentatie van de verschillende deelnemende landen. Met een passend muziekje op de achtergrond en mooie foto’s in hun PowerPoint, vertelden de leerlingen om beurten over hun land, stad, cultuur en de school.

 

 

De leerlingen uit Tahiti sloten hun presentatie af met een exotische dans waarna ook onze leerlingen zich op de dansvloer waagden.

 

Op de school waar wij te gast waren, wordt er elke dag een warme lunch geserveerd. Vooral de saladebar was indrukwekkend. Er werd dan ook gedurende de week verschillende keren ‘gewenst’ dat wij er ook zo één zouden krijgen.

 

Na de lunch vertrokken we per bus naar Åleslån; een prachtig natuurgebied.

 

De leerlingen kregen informatie over regels en het behoud van de natuur. Daarna bedachten ze een kort toneelstuk over keuzes maken: Welke takken gebruik je om vuur te maken? Die al op de grond liggen of breek je takken af? Wat doe je met jouw vuil? Laat je dat liggen? Hilarische voorstellingen uiteraard.

Na alle opdrachten was het tijd voor ontspanning. Leerlingen gingen voetballen en er werden zoete pancakes gebakken op open vuur!

 

 

Dinsdag 19 mei

Weer vroeg opstaan viel niet voor iedereen mee. Veel leerlingen waren de avond daarvoor bij elkaar gekomen om muziek (en héél veel selfies) te maken. In de bus op weg naar Nordensark was het dus lekker rustig.

Nordensark is een prachtige dierentuin midden in de natuur. Dieren die dreigen uit te sterven worden daar opgevangen en zo mogelijk weer uitgezet in het wild. De witte babytijgertjes en de wolven waren echte trekpleisters.

 

 

 

Na de dierentuin vertrokken we naar Smögen; een pittoresk vissersdorp. Na een flinke wandeling bereikten we de kust met duiktoren, maar helaas had niemand zwemkleding aan. Toch was er één Zweedse jongen zo gek om te springen! Rahul twijfelde heel erg, maar is toch niet dat ijskoude water ingesprongen. Er zijn wel veel mooie foto’s gemaakt en iedereen ging weer moe de bus in. Hilariteit alom toen onze Nederlandse leerlingen ontdekten dat ze met elkaar ook Engels spraken.

 

 

 

 

Ook hebben we gesproken over de verschillen die de leerlingen nu al merkten tussen Nederland en Zweden en tussen beide scholen: “Ze zijn zo gastvrij. We doen allemaal leuke dingen met elkaar.” “Volgens mij wordt er op deze school veel minder gepest als bij ons. Hoe komt dat?” En ook: “Ik wil hier blijven wonen!”

 

 

Woensdag 20 mei

De dag begon met een kookles. Er werd een typisch Zweeds gerecht gemaakt door de leerlingen: Kanelbullar. Veel van onze leerlingen hebben al de nodige ervaring in de keuken en dat was duidelijk te zien!

 

 

Na een vroege lunch was het tijd om de stevige stappers aan te trekken. Tijdens de wandeling naar Unda moesten de leerlingen verschillende opdrachten uitvoeren waardoor ze elkaar nog beter leerden kennen. In Unda stapten ze op de boot om richting Gustafsberg te varen. Het was een prachtige, maar ook heel gezellige tocht met steeds weer die indrukwekkende Uddevalla bridge op de achtergrond.

 

Na een gezellige picknick met de zelfgebakken Kanelbullar, mocht iedereen op eigen gelegenheid terugwandelen naar Uddevalla: een flinke wandeling, maar met een prachtig uitzicht en natuurlijk goed gezelschap!

 

 

Donderdag 21 mei

Enkele leerlingen volgden reguliere lessen. Verder waren er discussiegroepen over van alles en nog wat. Tussen de lessen door werd er door een aantal een rabarbertaart gemaakt.

De overige leerlingen waren te gast in een kapsalon. Zij mochten model zijn voor één dag. Ze konden kiezen of ze hun haar wilden laten verven, knippen, stijlen of juist krullen. Wat een beauty’s!

 

De leerlingen maakten al plannen voor de avond. De groep werd steeds groter, de gastvrijheid van de Zweden is geweldig!

 

 

Vrijdag 22 mei

De laatste dag met elkaar. In de ochtend werden er lessen gevolgd en ‘s middags was iedereen vrij. De leerlingen sloegen massaal souvenirs in en natuurlijk moest de Zweedse McDonald’s of Burger King bezocht worden. Hier en daar vloeiden al wat traantjes bij het naderende afscheid, maar tijdens de laatste avond was het helemaal bal. Zelfs enkele jongens (we noemen geen namen) hielden het niet droog. Er zijn telefoonnummers uitgewisseld, ontelbare selfies gemaakt en beloftes gedaan om elkaar te bezoeken.

 

 

Zaterdag 23 mei

Alle koffers waren met enige moeite ingepakt en dan is het opeens echt tijd om  afscheid te nemen. Zowel de gastgezinnen als onze leerlingen hadden daar veel moeite mee.

 

In het vliegtuig kwamen de verhalen: “Wat is anders en waarom zou je daar wel of niet willen wonen?” “Wat hebben we veel gezien, gegeten, gelopen en waarom fietsen ze daar niet?”

 

Ondanks de tranen bij het afscheid in Zweden, merkten we (eenmaal op Nederlandse bodem) dat iedereen ook wel weer naar huis verlangde. Dus… in Delft weer tranen, nu van de leerlingen, hun vaders en moeders en ook de docenten.

 

We kijken terug op een geweldige week waarbij veel geleerd is. Het was een fantastische ervaring en… we zijn trots op onze leerlingen. Jullie hebben het super gedaan!