Nieuws

 


RoadSense 2013

RoadSense 2013
15 May 2013

Reclame

Dit wordt een heel ander stukje dan normaal. Ik ga namelijk reclame maken. Dat komt omdat ik met de tweede klas van ons VMBO een heel leuke en leerzame middag heb meegemaakt. En daar heeft onder andere het automerk Mercedes Benz met hun Driving Academy voor gezorgd. Ik zal proberen die naam  verder niet  te noemen. Maar ja…dan zijn daar toch die foto’s nog.

 

We werden netjes ontvangen, naast de Brienenoordbrug, in een grote showroom  naast mooie, glanzende occasions. Na een kort confronterend verkeersfilmpje werd het duidelijk dat de leerlingen vandaag meer zouden horen over verkeersveiligheid. In de loop van het theoretisch gedeelte werd het onze leerlingen duidelijk wat een dode hoek is, wat drank bij de bestuurder doet, wat de rol van een passagier is en wat je gewicht voor invloed heeft, wanneer er geremd wordt. Ook werden de dames en heren bevraagd over hun eigen ervaringen in het verkeer. Sommigen hadden al heel wat gevaarlijks meegemaakt. (Onder andere op de weg heen, toen een kleine personenauto de bus van de weg leek te willen drukken. De bus won.)

 

Maar waar de leerlingen echt voor kwamen, dat was natuurlijk de praktijk. Ze waren er soms best zenuwachtig over. Je zal maar 13, 14 jaar zijn en ineens zonder rijbewijs mogen rijden in een mooie, dure auto van (nieuw) zo’n 33.000 euro!

 

 

Zes ervaren rijinstructeurs stonden voor de leerlingen klaar. En één voor één mochten ze achter het stuur. Gelukkig hoefden ze niet te schakelen, want sturen was al moeilijk genoeg. Een aantal proeven passeerden de revue. Bij de Slalom werd er hier en daar toch een kegel geraakt. Bij de remproef vlogen de op de hoedenplank gelegde ballen door de auto. Bij de blind-vertrouwen-proef moest je geblinddoekt de chauffeur vertrouwen. Best Eng!

 

Het mooie was dat je het vertrouwen zag groeien, je zag lichtjes in de ogen ontstaan. Je zag trots op eigen prestaties.

Veel te snel vloog dit gedeelte voorbij.  Terug, in de file, werd alles enthousiast nabesproken. Dit moet vaker, vond iedereen. Dat gebeurt ook wel, maar helaas niet voor deze leerlingen.  Of ja, na hun achttiende verjaardag, op eigen kosten.

Mooie, leerzame  middag dus, bedankt M…., o nee, ik zou de naam niet meer noemen.

Simon Knot