Nieuws

 


Erasmus+ Bezoek Zweden

Erasmus+ Bezoek Zweden
19 May 2019

Zaterdag 18-05-2019

Zaterdag zijn we vertrokken naar Zweden. Al vroeg in de ochtend namelijk 6.30 uur verzamelden we op het station in Delft.

Vervolgens even iedereen op de hoogte brengen dat we bij de gate zijn.

Onze mobiele brigade.

 

Na een korte vlucht van 1 1/2 uur waren we dan op Zweedse bodem.

Dan iedereen met zijn of haar koffer op pad naar onze privé bus.

Om vervolgens onze reis voort te zetten naar Uddevalla waar de gastouders met smart op ons stonden te wachten. Ook onze leerlingen beseften dat en riepen in koor oh ze staan ons al op te wachten.

Na kennis gemaakt te hebben met allen vertrokken onze leerlingen met de ouders naar hun tijdelijke huizen. Met soms aardig vervoer.

Afspraken werden al gemaakt. Vanavond zullen veel leerlingen samen met hun gast gezinnen kijken naar het songfestival. Waarschijnlijk met zijn allen in 1 huis.

 

Zondag 19-05-2019

Groot feest voor Nederland en tranen voor de Zweden ivm de uitslag van het songfestval. Vroeg verzamelen op school want we gaan een dag op pad. Een dag die eigenlijk als laatste dag gepland stond maar doordat Griekenland en Bulgarije eerder weg moeten kregen vandaag ons uitje. Wat later bleek een zware maar geweldige dag. Met 52 personen gingen we met een bus noordwaarts om een klimtocht te maken op een stijle berg met een kloof. Je moest niet alleen durf hebben maar ook behendigheid om de soms stijle stukken te kunnen overbruggen. Maar de teamgeest was goed en ieder die het nodig had werd geholpen.

 

Dan heb je soms geluk dat je een beetje kleiner bent.

 

Maar als je dan op de top bent gekomen na veel kruipdoor sluipdoor dan heb je ook een fantastisch uitzicht.

 

Daarna uiteraard weer naar beneden. Alles bij elkaar toch wel 2 uur intensief bezig. Vervolgens gingen we naar het plaatsje Hunnebostrand, waar onze leerlingen gingen wandelen en lunchen. Ze konden ook gaan zwemmen maar het water met 10 graden was toch wel iets te koud.

Daarna naar het plaatsje Smogen waar we een mooie wandeling maakten en wat konden relaxen.

 

 

Wel een flinke wandeling over de rotsen gemaakt waarna we vermoeid maar enthousiast naar de bus gingen die ons weer terugbracht naar school. Om 16.15 gingen we weer naar onze gastouders. Morgen hard werken op school en onze presentaties doen.

 

Maandag 20-05-2019

Gisteren avond zijn alle leerlingen samengekomen om met elkaar te beachvolleyballen en te zwemmen. De leerlingen maken afspraken met elkaar om gezellige dingen te doen in de avond, zodat alles gedaan wordt om een goede sfeer te krijgen.

Vanochtend verzamelen op school om 08.00 uur.

Nadat we toegezongen waren door een groep jongste leerlingen van de school met 2 Zweedse liedjes werden we welkom geheten door de directrice van de Zweedse school. En daarna een toespraak van een lerares die verantwoordelijk is voor een groep leerlingen met een leerachterstand. Ze vertelde hoe zij met nog drie collega’s bezig zijn om deze leerlingen op hun eigen niveau te laten leren.

Daarna volgden de presentaties. Onze leerlingen maakten ons verschrikkelijk trots op de manier hoe zij hun presentatie gaven. We kregen daarna complimenten van de andere landen dat dit de beste presentatie was van de dag.

Na alle presentaties hadden we even pauze waarna onze leerlingen deelnamen aan workshops over de rechten van de mens.

Na een uitstekend verzorgde schoollunch gingen we naar het bos waar de leerlingen overleving technieken werden uitgelegd.

Vooral het maken van een vuur was daarbij het leukste onderdeel. Meneer van Amerongen vergeleek dit met Robinson. Daarna was er een vuur waarop worstjes en Marshmallows werden warm gemaakt. Dit in een prachtige omgeving met bos en een prachtig meer.

Waar de leerlingen ook nog konden kanoën.

 

Weer een zeer geslaagde dag.

 

Dinsdag 21-05-2019

Gisteravond is Thijmen met zijn gastouders langs verschillende leuke dorpjes gereden. Hij vond de dorpjes super mooi. Zoë was met haar gastvrouw gaan paardrijden. Charlize was naar Iris haar gastgezin gegaan om daar te eten en wat te chillen.

Vandaag een interessant programma in het plaatselijke museum. De dag begon met een presentatie die werd gegeven door een vrouw, Susanna, die hiervoor een man is geweest. Zij vertelde uitgebreid over de transitie die zij heeft doorgemaakt. Ook stelde zij interessante vragen waar de leerlingen over na mochten denken. Bijvoorbeeld de vraag ‘wat is een echte vrouw?’ Na haar presentatie en een korte pauze werd de groep verdeeld in tweeën. De eerste groep kreeg een rondleiding door het museum en langs de moderne kunst met het thema “schilderen”, de tweede groep deed een workshop met Susanna. Hierin werden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over het zijn van een man of een vrouw.

 

Na wederom een korte pauze zijn we in de bus gestapt en werden we naar Gustavsberg voor een promenadewandeling langs de kust. Gelukkig waren onze buikjes gevuld met een heerlijke salade die was bereid op de school.

De wandeling leidde terug naar Uddevalla centrum en de leerlingen mochten de rest van de dag zelf invullen.

 

Woensdag 22-05-2019

Gisteravond hebben onze leerlingen zich weer goed vermaakt.

Eerst gingen ze met een hele grote groep bowlen. Daarna naar het huis waar Charlize verblijft en hebben daar wat gegeten en gechilled. Daarna gingen ze met de gehele groep een soort slagbal spelen. Dus weer lekker bezig.

Vandaag begonnen we op school met een presentatie van Professor Pelle Asmo over Zuid Afrika waar hij werkt. En daarmee een link naar ons project over mensenrechten.

Daarna gingen de kinderen naar Art class om een soort schidrij te maken over de regels van de rechten van de mens. Heel kleurrijk.

 

Daarna een workshop over de week en een evaluatie daarover.

Om 14.00 uur kregen ze hun diploma en hadden ze vrije tijd.

 

 

Dus allen gingen naar hun gastgezin maar er werden al weer afspraken gemaakt om leuke dingen te gaan doen met zijn allen.

Morgen kunnen ze wel uitslapen.

We gaan een dag doorbrengen in Gothenborg.

Met de bus om 11.00 uur dan wat rondwandelen in het oude gedeelte van Gothenborg en misschien wat winkelen en kijken voor souvenirs.

Daarna gaan we van 15.00 uur tot ongeveer 21.00 uur naar een attractiepark genaamd Liseberg.

 

Vrijdag 24-05-2019

Gisteren een bonusdag. Doordat de andere landen naar huis gingen hadden wij geen schoolwerk.

Dus gingen we met alle gastleerlingen van Zweden en onze eigen groep naar Gothenborg.

Daar hebben we wat rondgewandeld en geshopt en vervolgens zijn we naar het Liseberg park gegaan.

Een bonus voor ons allen.

Vandaag dan weer de dag om terug te keren naar Nederland waar we opgehaald zullen worden op Schiphol. Een dag waar tranen zullen komen. Ten eerste omdat jullie de gastleerlingen zullen gaan missen maar ook op Schiphol als jullie je ouders weer zullen zien.

We kunnen terug kijken op een fantastische week waar we zeker wat het weer betreft ook alles mee hadden. Elke keer dat we buiten activiteiten hadden scheen de zon.

Op dit moment regent het op zijn Hollands. Dus met bakken uit de lucht.

Thijmen, Iris, Charlize, Salina en Zoe jullie hebben het fantastisch gedaan.

Ten eerste hadden jullie de beste presentatie deze week en kregen we complimenten van de andere landen. Ten tweede hebben jullie goed gesocialiseerd met alle leerlingen van alle landen en dat is ook fantastisch maar ook het doel van zo’n week. Ten derde waren jullie enthousiast en jullie inzet in de workshops was ook zeer goed.

Kids we zijn super trots op jullie en bedankt voor deze goede week.