Nieuws

 


Brugpiepers zetten zich in voor de voedselbank

Brugpiepers zetten zich in voor de voedselbank
28 Sep 2017
Uit het AD van donderdag 28 september:
 
Brugpiepers Delfland koken voor Voedselbank
Een kookboek voor de Voedselbank, samengesteld door brugklassers. Het lijkt niet logisch. Maar voor Scholencombinatie Delfland is het dat wel.
 
Bij Scholencombinatie Delfland zit maatschappelijke betrokkenheid in het dna. En dat levert in dit geval een smakelijke verrassing op. Van Brugpieper tot Baklava is de titel van het multiculturele kookboekje dat ze bij sc Delfland met veel enthousiasme hebben samengesteld.
 
Leerkracht Marianne Ruis is apetrots op haar culinaire talenten. "Er werd ons gevraagd om in de les mens en gezondheid eens iets met koken en goede doelen te doen. We kwamen al snel op het idee van een kookboekje, gemaakt door de leerlingen. Hartstikke leuk met al die verschillende achtergronden. Als je het doorleest zie je het direct. Van oma's draadjesvlees tot salep en yaprak sarmasi, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erin. Ontzettend leuk om te zien hoe die kinderen met het idee aan de slag zijn gegaan."
 
 
Achtergrond
Als er iets is wat mensen op een gezellige manier samen kan brengen, vindt Marianne Ruis, dan is het wel koken.
 
"Wat is er nou leuker dan samen te koken en van elkaar te leren? We hebben in onze klas elf verschillende culturele achtergronden en op onze school ligt dat aantal rond de zeventig. Al die kinderen kunnen zo veel van elkaar opsteken alleen al door te vragen: Hoe doet jouw oma dat nou? Ik heb tijdens de uren die we hier in de keuken hebben doorgebracht mijn ogen uitgekeken. Er wordt vaak gezegd dat kinderen op de middelbare school vooral lastig zijn, maar ik weet wel beter", vertelt Marianne Ruis.
 
De kinderen van SC Delfland hadden naast elkaars gebruiken leren kennen nog een belangrijk ander doel: het samenstellen van een boekje en dit verkopen ten bate van de Voedselbank Delft.
 
 
 
Genoegen
Vertegenwoordiger Marja Landzaad van de Voedselbank ziet het gebaar met veel genoegen aan.
 
"Er wordt wel gezegd dat de crisis achter de rug is en dat de Voedselbank dus niet meer zo hard nodig is. Dat is echt niet waar", benadrukt ze.
 
Volgens Landzaad zien ze bij Voedselbank Delft dat er 'nog steeds heel veel Delftse gezinnen onze hulp hard nodig hebben'. "Delft is sowieso een gemeente met heel veel mensen die beneden de armoedegrens leven. Het is goed dat scholieren dat ook te horen krijgen, voor zover ze er zelf niet mee te maken hebben. Toen ik aan Simon Knot van sc Delfland vroeg of hij binnen zijn school wilde onderzoeken of we een actie konden starten, was zijn enige vraag: Wanneer wil je beginnen? Prachtig dat een school zo met de wereld buiten het lesgeven bezig is", vindt Landzaad.
 
"We hebben de kinderen eens een proef laten doen met koken met de spullen, die in een gemiddelde Voedselbank-krat zitten", vervolgt ze. "Ze kwamen er al snel achter dat dat nog niet meevalt. Het was voor veel kinderen behoorlijk confronterend om te zien waar de cliënten van de Voedselbank zo al mee rond moeten komen. Daarom vind ik deze actie zo goed. Iedereen die een kookboekje koopt, helpt daarmee mensen die het keihard nodig hebben. Het kost maar 3,50 euro en bestellen kan tot 1 januari 2018."
 
Belangstellenden kunnen een mail sturen naar: landzaad@hotmail.com.