Klas 3 en 4

 

Naast leren verantwoordelijkheid nemen voor anderen, respectvol met elkaar omgaan en aandacht voor elkaar te hebben, besteden we binnen de sc Delfland in leerjaar 3 en 4 veel aandacht aan oriëntatie op de domeinen binnen het ROC.


Uiteraard werken wij zoveel mogelijk praktisch en helpen wij onze leerlingen zich voorbereiden op het examen.


Als school willen wij onze leerlingen helpen hun weg te vinden in de samenleving die verandert. Een beroep kiezen voor het leven is achterhaald. Er komen steeds meer beroepen en bij de meeste beroepen is er naast vakkennis ook kennis nodig van andere zaken. Onze samenleving heeft daarom behoefte aan breder opgeleide mensen. Als school willen wij onze leerlingen helpen hun weg te vinden in die samenleving.

 


Het nieuwe vmbo


Profielen in het vmbo

Vanaf augustus 2016 werken de vmbo-scholen in klas 3 en 4 (de bovenbouw) met beroepsgerichte profielen. In totaal zijn er tien profielen. Scholencombinatie Delfland biedt vier profielen.

  1. Economie en ondernemen (E&O)
  2. Produceren, installeren en energie (PIE)
  3. Horeca, bakkerij en recreatie (HBR)
  4. Zorg en welzijn (Z&W)

 

Binnen het profiel Z&W kun je je specialiseren binnen 3 richtingen 

  1. Verzorging
  2. Uiterlijke verzorging
  3. Sport, Dienstverlening en Veiligheid

 

Profiel economie en Ondernemen (E&O)

Ben je precies? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? En vind je het leuk om mensen te helpen bij het maken van een keuze? Kies dan voor het profiel Economie en ondernemen.

Economie en ondernemen is een breed profiel. In dit profiel maak je kennis met heel veel werkzaamheden en beroepen.

Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of in een hotel. Of gaan werken in een winkel of in de mode. Je kunt ook verkoper worden of inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker, etaleur ……

Als je het profiel E&O volgt, dan moet je ook examen doen in algemene economie en wiskunde.

 

Profiel Produceren, installeren en energie (PIE)

In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen.

Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekeningen en producten moet je ook zelf maken: twee- en driedimensionaal (2D en 3D). Het kan dan gaan om een elektriciteitsnetwerk, een waterleiding of badkamer of een vuurkorf uit metaal. Na een breed basisprogramma kun je je verdiepen in verschillende richtingen zoals de installatietechniek, de elektrotechniek en metaalbewerking, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een breder programma.

Als jet het profiel PIE volgt moet je in elk geval ook examen doen in wiskunde en natuurkunde (nask 1).

 

Profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR)

Het beroepsgericht profiel HBR is, zoals de naam al zegt, gericht op de gastvrijheidsindustrie.

In het profiel maak je kennis met alle facetten van deze industrie. Je leert koken voor gasten, maaltijden serveren, brood en taart bakken en activiteiten organiseren voor mensen, bijvoorbeeld tijdens hun vakantie.

Na het beroepsgerichte profielvak kun je je in een van de richtingen specialiseren of een brede opleiding blijven volgen richting het mbo.

Kies je voor HBR dan moet je ook examen doen in het vak algemene economie en wiskunde.

 

Profiel Zorg en Welzijn (Z&W)

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je klaarstaat en zorgt voor anderen? Dan kies je voor het profiel Zorg en Welzijn. Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en beschikken over veel doorzettingsvermogen komen ook goed van pas. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat!

Met je diploma Zorg en Welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca en facilitaire dienstverlening, in het toerisme, in de sport of in de laboratoriumtechniek.

Kies je voor het profiel Z&W dan moet je in elk geval ook examen doen in biologie en in één van de volgende vakken: wiskunde of maatschappijkunde.